De ICPBC is bedoeld voor mensen met een meer dan gemiddelde interesse in paarden en aanleuningsproblemen als aanvulling op verschillende hippische beroepen. Ook is het mogelijk een inkomen te genereren uit het werk als Professional Bitfit Consultant als enkel beroep (dit hangt af van uzelf uiteraard). Hieronder wat voorbeelden van wat de opleiding voor verschillende disciplines kan betekenen.

 

De gedragstrainer

Als een paard zich oncomfortabel voelt door een slecht passend bit, dan zal dit probleemgedrag kunnen veroorzaken. Meer inzicht krijgen in bitgerelateerde problemen en de lichamelijke beperkingen die zich uiten in aanleuningsproblemen en ongewenst gedrag zijn een must voor iemand die zich professioneel met het gedrag van paarden bezig houdt. 

 

De instructeur 

Hoe vaak krijg je als instructeur niet de vraag: ligt mijn bit wel goed?  Hangt mijn stang en trens goed? Kennis van zaken zorgt dat u zich als instructeur kunt onderscheiden en uw leerlingen sneller naar het gewenste doel kunt krijgen. Krijgt meer inzicht in welke bitten voor welke paarden geschikt zijn en welke ruiterhand het beste past bij welk bit. Leer onderscheid te maken tussen rijtechnische problemen  en bit-gerelateerde problemen.

 

Het jurylid

Het is prettig als jurylid te kunnen onderscheiden wanneer een aanleuningsprobleem komt vanuit de hand van de ruiter, de biomechanica van het paard of wanneer echt sprake is van bitten die niet juist hangen.

 

De ruiter

Als ruiter leren voelen wat verschillende bitten doen en hierdoor sneller een juiste keus maken voor het best passende bit. Een stuk management wat zelf uitgevoerd kan worden na het behalen van het ICPBC certificaat

 

De revalidatie deskundige

Revalideren betekend oorzaken wegnemen en opbouwen.  Oplossingen leren vinden voor mondproblemen en leren verbanden te leggen tussen aanleuningsproblemen en bijvoorbeeld kreupelheden zijn dan een interessante aanvulling.

 

De zadelmaker

Als zadelmaker bent u al in de weer met het harnachement. Bit en zadel gaan met elkaar hand in hand gaan en is zodoende een logische aanvulling. 

 

De tandarts

Als tandarts komt de vraag regelmatig over bitten. Behalve een correct gebit is kennis over bitten en de anatomie van de tong en andere structuren van de mond een welkome aanvulling.

 

De bittenverkoper

Al werkzaam met bitten? Meer kennis geeft een beter advies. Er wordt diep ingegaan op de anatomie van het paard en de meest gemaakte fouten bij het aanmeten van bitten. De ICPBC is niet verbonden met een merk bitten dus zodoende onafhankelijk en niet promotend voor een bittenmerk.

 

De medisch professional

Het behoeft geen uitleg dat als een oorzaak van een probleem niet wordt weggenomen behandelen geen zin heeft. Een verkeerd bit kan het  paard in het gehele lichaam doen verstrakken. Afvalstoffen in het lichaam verzuren de cellen en het lichaam kan niet meer zo bewegen als bedoeld is. Zodoende is een breder beeld krijgen van de kennis  opgedaan met bitfitten een mooie aanvulling en iets waar tot voorheen nog weinig ervaring mee was.

 

Kortom een ieder kan uit de opleiding halen wat hij of zij wenst te gebruiken. Doordat er veel disciplines samen komen kan het niveau alleen maar stijgen. Hiervoor vragen wij dan ook deelnemers/studenten aan de opleiding die leergierig zijn, maar ook indien relevant kennis willen delen in interventiegroepen die na de opleiding georganiseerd worden om te sparren over bepaalde onderwerpen.