Veel gestelde vragen

 

Hoelang duurt de opleiding?

Omdat nu de NL deelnemers meedoen met het internationale programma, kun je zelf meer indelen hoe lang je over de opleiding gaat doen. De Online begeleiding heb je een heel jaar en de examens en opdrachten zijn ook over dit jaar verdeeld. Ben je heel snel dan kun je dit jaar inkorten en zou je na de praktische dagen al examen kunnen doen.

 

Wat zijn de vooropleidingseisen?

Zie onder het kopje deelname. Gezien de visie van de ICPBC is dat er behalve in de mond en het gebit, vooral goed naar het lichaamsgebruik gekeken dient te worden is anatomische kennis een voordeel.  De ICPBC vraagt om studenten die een grootschalige aantoonbare ervaring hebben in de paarden.


Vooropleidingseisen blijven altijd lastig, stuur een goede paardencv mee, wij nemen zeker contact met je op bij twijfel en je mag dat uiteraard ook doen met ons.


Is het aanschaffen van bitten noodzakelijk?

Het aanschaffen van bitten tijdens de opleiding is niet noodzakelijk. Er worden tijdens de opleidingen bitten als leenbit ter beschikking gesteld. Wil je ervaring opdoen met een breder segment dan is een basispakket bitten wel aan te bevelen, deze wordt één keer ter beschikking gesteld en bestaat uit de meest gebruikte bitten van diverse merken. Deze worden tegen inkoopprijzen aangeboden. Uiteraard kan ook de samenwerking worden gezocht met ruitershops.

 

Is de opleiding verbonden aan een bepaald merk bitten?

Nee de opleiding is onafhankelijk van een bittenmerk. Er wordt dan ook zeker eigen inbreng van bitten op prijs gesteld, nog sterker tijdens de eerste module wordt elke student ook uitgenodigd alle in bitten in eigen bezit mee te nemen om deze klassikaal te bespreken. 

 

Is het beroep bitfitter een erkend beroep?

Nee net als gebitsverzorger, osteopaat, hoefsmid en nog meer beroepen, is bitfitter geen erkend beroep. Iedereen mag zich bitfitter noemen danwel een erkenning over zichzelf persoonlijk of in groeps-/verenigingsverband uitroepen, ongeacht vooropleiding. Wel is de ICPBC bitfitconsultant als naam geregistreerd en is de ICPBC erkend als beroepsonderwijs. Tevens is het de meest uitgebreide opleiding op het gebied van bitfitten en vooral uniek vanwege de grote schat aan ervaring met biomechanica van het paard.  

Is de ICPBC niet aangesloten bij een vereniging?

De ICPBC is volledig onafhankelijk en heeft er voor gekozen niet een eigen vereniging op te richten zoals vaak gebeurd en zichzelf hierdoor te laten 'erkennen' of via een vereniging verbonden te zijn aan een bittenmerk. In plaats hiervan is gekozen voor een kwaliteitsregister op de opleidingssite zelf zodat het allemaal transparant en duidelijk blijft, ook voor de consument. De bitfit-consultants die vermeld staan in het kwaliteitsregister op de site zijn geslaagd aan de ICPBC en daarmee erkend door de ICPBC en hebben minimaal een jaar lang studie gevolgd. De ICPBC beoogt dat de kwaliteit van de afgestudeerden ervoor gaat zorgen dat mensen bewust een Professional ICPBC bitfit consultant gaan kiezen vanwege de brede achtergrond kennis. Alleen de afgestudeerden mogen het logo van de ICPBC gebruiken (dit is een geregistreerd merk).

Is de opleiding geschikt voor menners of andere disciplines?

 

We leren bitten analyseren, reacties op het bit doorredeneren naar het lichaam en andersom. Aan de vorm van het bit kun je afzien hoe deze inwerkt. Natuurlijk zijn er verschillen in het gebruik van bitten door de diverse disciplines, maar juist doordat jij daar als professional jouw eigen ervaring ook in kunt integreren, kom je tot nog meer kennis en inzicht. Een paard blijft een paard en de biomechanica en de monden blijven grotendeels hetzelfde. De ICPBC denkt dat juist voor menners, springruiters en westernruiters nog hele mooie kansen liggen op de markt om hier een expert in te worden.

Om te weten of een opleiding bij je past is het belangrijk te weten waar jij voor staat en of dit overeenkomt met de doelstelling van de gekozen opleiding. Stel daarom gerust al je vragen via het contactformulier of bel!


Hoe groot zijn de groepen?

Het minimum aantal waarmee de opleiding van start gaat is 7 studenten. Er is een voorkeur voor kleine groepen omdat dit flexibel maakt en ervoor zorgt dat je snel kunt schakelen en kunt aanpassen aan het niveau van de groep.

  

Op welke dagen is er college?

Om de opleiding toegankelijk te houden voor de velen die doordeweeks werken is er gekozen voor weekenddagen, namelijk de zaterdag en/of zondag en bij de langere modules zal ook de vrijdagmiddag danwel avond meegenomen worden.


Het belangrijkste aan een bit is dat hij past bij het paard ongeacht of dit een goedkoop of duur bit is, een merk of geen merk.


Leer je ook paarden behandelen of manipuleren?

 

Nee tijdens de opleiding leer je correcte adviezen te geven op het gebied van bitten. Ondanks dat het de voorkeur heeft als bitfitconsultant een achtergrond te hebben in behandelmethodes van paarden zoals fysiotherapie, osteopathie en andere manuele therapieën is de opleiding er vooral op gericht juiste verbanden te kunnen trekken tussen het lichaam van het paard en de reactie op het bit. Voor het verhelpen van bepaalde niet bitgerelateerde problemen is het de bedoeling de samenwerking op te zoeken met andere disciplines danwel zelf hierin bij te scholen. Het herkennen van bepaalde lichamelijke problemen komt wel uitgebreid aan bod. 

Is er wel genoeg werk voor bitfitters?

 

De ICPBC gaat er vanuit dat doordat de studenten zo breed worden opgeleid de opleiding veel meer mogelijkheden biedt dan alleen maar het beroep bitfitten en dat de ICPBC bitfit consultant echt een aanleuningsspecialist is. Het paard wordt als een geheel bekeken en compensatiepatronen, blokkades in het lichaam, ruiterproblemen, zadelproblemen, biomechanica worden gelinkt aan de reactie op bitten. Het bit is vaak datgene waar de paardenprofessional het minste van af weet. Welke spieren lopen vanaf de tong naar het lichaam? Wat gebeurd er in de biomechanica als deze spieren zich bijvoorbeeld aanspannen?. Al dit soort informatie maken je naast een hele goede bitfit consultant een betere instructeur, ruiter, gedragstrainer, zadelmaakster etc. Het is gewoon informatie die je als paardenprofessional dient te hebben om echt goed te worden in dat waar jij in wilt uitblinken. Lees in het ICPBC magazine van februari de ervaringen van de vorige jaargang. Onderscheiden en specialiseren zorgt voor meer werk en goed werk onderscheidt zichzelf.

Wat zijn de kosten van de opleiding?  

De gehele opleiding kost 2985 euro als in 1 keer wordt betaald.Omdat de opleiding CKBRO geregistreerd is zit er geen btw op. Ook is mogelijk in 2 termijnen te betalen, maar dan kom je iets duurder uit. Voor meer info zie de studiegids.

Waarom kun je geen losse modules volgen? 

De opleiding wil het versnipperen van bitfitters die dan maar 1 of 2 modules zouden volgen en toch roepen dat ze gediplomeerd zijn tegen gaan door alleen het volledige traject aan te bieden. Dit geeft éénduidigheid in de markt wat betreft de ICPBC gediplomeerde bitfit consultants. Wel is het mogelijk voor dierenartsen en fysiotherapeuten om losse modules te volgen gezien deze doelgroep over het algemeen niet de intentie heeft om als bitfitter/ bitfitconsultant aan de slag te gaan maar meer op anatomisch gebied hun kennis wil verrijken. Voor meer informatie hierover neem contact op via het contactformulier.1 Applies to shipping within Netherlands. Information about shipping policies for other countries can be found here: Payment and Delivery Information
2 including tax