De ICPBC International College for Professional Bitfit Consultants was de eerste opgerichte opleiding wereldwijd op het gebied van bitfitten, die het concept bitfitten breder trok dan alleen het aanmeten van bitten en die zelf geen bitten of hoofdstellen merk promootte.  

Kortom onafhankelijk en met een gedegen achtergrond in anatomie!  

Dat is nog steeds zo.  Ondertussen zijn we al weer vele jaargangen verder en het vak evolueert nog steeds. Steeds meer connecties van de mond met het lichaam van het paard worden duidelijk. Deze voorsprong behaald vanuit de praktijk kan niet worden ingehaald door andere opleidingen gezien er al 20 jaar aan behandelkennis als voorgrond aanwezig was bij de start van de opleiding en er ondertussen duizenden paarden zijn gebitfit in combinatie met rijtechnische adviezen en gedeeltelijke of gehele behandelingen.

Bit en lichaam, de wisselwerking is groter dan je denkt.

Een bit wisselen is niet zo lastig. Maar hoe werkt het bit door op het lichaam? Aan wat kun je zien of het bit door het paard als prettig wordt ervaren of juist niet? De hoofddocent is al jaren fulltime bezig met bitfitten en behandelen en heeft een enorme praktijkervaring. Onder haar clientele zijn internationale en nationale ruiters. De praktische ervaring op het gebied van behandelen van paarden in de jaren voorafgaande aan het bitfitten  (osteopathische technieken, triggerpointtherapie, dry needling, cranio sacraal en manuele therapie zorgden al meteen voor een bredere kijk op het analyseren van bit (gerelateerde) problemen. Al deze ervaring wordt gedeeld in de ICPBC, zodat u kunt beginnen met een bredere basis als professional bitfit consultant vanuit het oogpunt van het gehele paard en aanleuning zoals het bedoeld is. 

 

Onafhankelijk van een bitten- of hoofdstellenmerk

De ICPBC  heeft als doelstelling welzijn voor het paard en promoot niet of deelt geen voorkeur voor een bepaald bittenmerk of hoofdstelmerk. Wij vinden het belangrijk dat de kennis over bitten en hoofdstellen ongekleurd en op ervaring gebaseerd is. Bent u producent van hoofdstellen en geïnteresseerd in het vergroten van uw kennis om uw hoofdstellen te verbeteren, dan verwijs ik u graag naar de los te volgen online cursus Professional Bridlefitter die erg diep ingaat in de anatomie en alles wat u wilt weten over hoofdstellen en het verbeteren hiervan.

  

Gerenommeerde gastdocenten

Uiteraard bestaat de ICPBC niet uit één persoon  en wordt er gewerkt met gerenommeerde gastdocenten. Voorbeelden zijn Henk van der Veen op het gebied van diergeneeskunde: College hoofd en hals pathologie. Saskia Heijkants fysiotherapeut en expert houding en zit. Geoske Stiefelhagen fysiotherapeut die heel actief is met het meten met teugeldruk en zadeldruk wat heel mooi gecombineerd wordt met bitten wisselen en diverse tandartsen.

 

Eenduidigheid in de markt

Doordat de ICPBC alleen een volledige opleiding aanbiedt, is het voor de consument duidelijk dat de ICPBC bitfit consultants aan dezelfde standaard voldoen en dat alle afgestudeerden van de ICPBC volleerde professionals zijn. Het lastige aan vrije beroepen is altijd dat de consument niet kan zien of er een korte 2 daagse cursus of een langer traject is gevolgd. Vandaar dat de ICPBC heeft gekozen voor de committed student. De ICPBC is er van overtuigd dat deze aanpak zich zeker gaat onderscheiden van de rest. Dit blijkt ook wel doordat steeds meer dierenartsen en fysiotherapeuten hun weg vinden naar de ICPBC, mede ook door de instelling we kunnen allemaal ook van elkaar leren.

 

Vereisten voor deelname

Wij zoeken de paardenprofessional die gedreven is, een echte expert wil worden in het uitpuzzelen van aanleuningsproblemen met als tools bitfitten, hoofdstelfitten maar ook een combinatie kan maken met eigen expertise. Uiteraard is daarbij belangrijk dat paardenwelzijn als hoogste in het vaandel staat. Wij zijn niet op zoek naar diegenen die door middel van een korte cursus snel 'in de paarden willen werken' of die perse willen verkopen. Daarom vragen we altijd een paarden CV bij een eventuele inschrijving. 

 

 

Instappen op een gelijk niveau

Paardenprofessionals zijn van verschillende achtergronden en het streven is een groep zo homogeen mogelijk te laten beginnen. Door middel van de huidige structuur hebben we dit zoveel mogelijk getackeld en tevens meer Corona proef gemaakt. Dit bied mogelijkheden voor de semi-paardenprofessionals die wel super fanatiek zijn. Als ook voor geïnteresseerden in basis biomechanica. Er is voor de ICPBC opleiding een intake gesprek en toets op kennis noodzakelijk die aanwezig dient te zijn om echt de diepte in te kunnen gaan in de opleiding. Uitzondering hiervoor zijn dierenartsen (paard) en fysiotherapeuten.

1 Applies to shipping within Netherlands. Information about shipping policies for other countries can be found here: Payment and Delivery Information
2 including tax