Veel gestelde vragen

 

Hoelang duurt de opleiding?

Er zijn 22 dagdelen verdeeld over één,twee- en drie daagse modulen die om  één à twee maanden tussenpoos plaatsvinden. In de weken dat er geen college is, dient ervaring opgedaan te worden, de leerstof eigen te worden gemaakt en de casus uitgewerkt. Gemiddeld duurt de opleiding van niveau 1 een schooljaar.

 

Wat zijn de vooropleidingseisen?

Zie onder het kopje deelname. Gezien de visie van de ICPBC is dat er behalve in de mond en het gebit, vooral goed naar het lichaamsgebruik gekeken dient te worden is anatomische kennis een voordeel.  De ICPBC vraagt om studenten die een grootschalige aantoonbare ervaring hebben in de paarden ook mede omdat het bitten wisselen en het kijken in de mond een bepaalde handigheid vereist. Een korte massagecursus is niet voldoende om deel te kunnen nemen. 

 

Hoe groot zijn de groepen?

Het minimum aantal waarmee de opleiding van start gaat is 7 studenten. Het maximum aantal is 20 studenten. Bij een groep van 20 zal wel een gedeelte van de praktijk worden gesplitst in 2 groepen van 10. Er is dan voor de andere helft de mogelijkheid/ niet de verplichting te kijken bij de deelnemende groep waardoor je extra informatie/herhaling kunt krijgen.

  

Op welke dagen is er college?

Om de opleiding toegankelijk te houden voor de velen die doordeweeks werken is er gekozen voor weekenddagen, namelijk de zaterdag en/of zondag en bij de langere modules zal ook de vrijdagmiddag danwel avond meegenomen worden.

 

Is het altijd dezelfde locatie?

Nee, omdat voor het gedeelte praktijk altijd paarden ter beschikking dienen te zijn wordt er uitgeweken naar diverse stallen die hun paarden ter beschikking stellen. De student kan zeker ook een locatie voordragen. De eerste cursusdagen vinden plaats in Lienden op de diergeneeskundige paardenkliniek de Lingenhoeve.

 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de gehele opleiding inclusief inschrijfkosten, studiemateriaal, examen, het boek passendbit, gebruik leenbitten, lunches, koffie, thee en versnaperingen en stalling (indien noodzakelijk op praktijkdagen) zijn 2895 euro bij betaling in 1 keer.  Er is de mogelijkheid in max 4 termijnen te betalen. Doordat de opleiding erkend is en voldoet aan de kwaliteitsvereisten van de de CRKBO, is het vaak zo dat de gehele opleiding kan worden afgetrokken bij de belastingen. Vraag dit voor uw individuele geval na bij uw belastingadviseur/accountant. 

 

Wat zijn de studiebelastingsuren van de opleiding?

22x4 = 88 studiebelastingsuren voor de colleges, ongeveer 120 studiebelastingsuren aan voorbereiding college's, de casusopdracht, het doen van bitfit-consulten, en examens voorbereiding. Totaal 208 studiebelastingsuren.

 

Is het aanschaffen van bitten noodzakelijk?

Het aanschaffen van bitten tijdens de opleiding is niet noodzakelijk. Er worden tijdens de opleidingen bitten als leenbit ter beschikking gesteld. Wil je ervaring opdoen met een breder segment dan is een basispakket bitten wel aan te bevelen. UIteraard kan ook de samenwerking worden gezocht met ruitershops.

 

Is de opleiding verbonden aan een bepaald merk bitten?

Nee de opleiding is onafhankelijk van welk bittenmerk dan ook. Er wordt dan ook zeker eigen inbreng van bitten op prijs gesteld, nog sterker tijdens de eerste module wordt elke student ook uitgenodigd alle in bitten in eigen bezit mee te nemen om deze klassikaal te bespreken. 

 

Leer je ook paarden behandelen of manipuleren?

Nee tijdens de opleiding leer je correcte adviezen te geven op het gebied van bitten. Ondanks dat het de voorkeur heeft als bitfitconsultant een achtergrond te hebben in behandelmethodes van paarden zoals fysiotherapie, osteopathie en andere manuele therapieën is de opleiding er vooral op gericht juiste verbanden te kunnen trekken tussen het lichaam van het paard en de reactie op het bit. Voor het verhelpen van bepaalde niet bitgerelateerde problemen is het de bedoeling de samenwerking op te zoeken met andere disciplines danwel zelf hierin bij te scholen. Het herkennen van bepaalde lichamelijke problemen komt wel uitgebreid aan bod. 

 

Is het beroep bitfitter een erkend beroep?

Nee net als gebitsverzorger, osteopaat, hoefsmid en nog meer beroepen, is bitfitter of bitfit-consultant geen erkend beroep. Iedereen mag zich bitfitter noemen danwel een erkenning over zichzelf persoonlijk of in groeps-/verenigingsverband uitroepen, ongeacht vooropleiding. Wel is de ICPBC erkend als beroepsonderwijs en de meest uitgebreide opleiding op het gebied van bitfitten en vooral uniek vanwege de grote schat aan ervaring met biomechanica van het paard. Dat maakt de ICPBC uniek. De bitfit-consultants die vermeld staan in het kwaliteitsregister op de site zijn geslaagd aan de ICPBC en daarmee erkend door de ICPBC en hebben minimaal een jaar lang studie gevolgd. De ICPBC beoogt dat de kwaliteit van de afgestudeerden ervoor gaat zorgen dat mensen bewust een Professional ICPBC bitfit consultant gaan kiezen vanwege de brede achtergrond kennis. Alleen de afgestudeerden mogen het logo van de ICPBC gebruiken (dit is een geregistreerd merk). Tevens is de ICPBC als enige bifitters opleiding erkend door Equine Risk en is daardoor de mogelijkheid je met het diploma van de ICPBC te verzekeren.

 

 Is de ICPBC aangesloten bij een vereniging?

De ICPBC heeft er voor gekozen niet een eigen vereniging op te richten zoals vaak gebeurd en zichzelf hierdoor te laten 'erkennen' maar te kiezen voor een kwaliteitsregister op de opleidingssite zelf zodat het allemaal transparant en duidelijk blijft voor de toekomstige consument.