Puzzelen, out of the box denken en weten hoe het paardenlichaam werkt

Als mensen vragen waar het vak van de ICPBC bitfit consultant uit bestaat, is de titel van deze blog een goede omschrijving. Puzzelen, niet in een vast omlijnt systeem denken en weten hoe een paard in elkaar zit. 

 

Gezien het bit op heel veel structuren zijn invloed uitoefent, hebben deze zelfde structuren ook heel veel invloed op de mond van het paard. Bij een paard dat niet gestoord wordt in de mond door een slecht passend bit, zal het achterbeen verder ondertreden. Andersom betekent dit ook dat als het in een bepaalde oefening voor het paard moeilijker wordt de achterbenen te laten dragen, dit zeker ook invloed heeft op de aanleuning en dus tong en het bit.

 

Juist in deze situaties is het van belang dat het bit het paard zo min mogelijk stoort. Zowel wordt de ruiter buiten spel gezet en wordt correct lichaamsgebruik verhinderd. In plaats dat we het paard dan op de juiste spieren sterker maken, zien we dat het paard een houding aanneemt die wij niet niet als ideaal zien en sluipen blessures er langzaam in.

 

In de moeilijkere oefeningen zoals pirouettes, passage piaffe zie je hoe mooi je kunt verbeteren met een correct passende bitten set. Daarmee kun je ervoor zorgen dat een paard in de pirouette ineens niet meer afslaat, in een passage ineens wel regelmatig over de benen is en meer afdruk heeft,  een wissel ineens rechter wordt.

 

Maar ook bij de basis ruiter krijg je als bitfit consultant al vaak te horen: " Hee het voelt alsof zijn rug minder hol wordt getrokken, hij is lichter op het bit, ik kan makkelijker sturen.

 

Elk paard is weer een blanco puzzel en de spierspanning in het lichaam en de reacties in de mond vertellen zo veel. Als paardenprofessional kun je met de kennis van de ICPBC jouw eigen puzzels weer sneller leggen. Hierdoor wordt jij een nog betere expert op jouw gebied, ookal zou je uiteindelijke niet bitfit consulten gaan doen. 

 

De ICPBC pretendeert niet alles te weten over aanleuning, tenslotte komen er elk jaar weer nieuwe puzzels van paarden met ruiters op het pad, waardoor nieuwe inzichten komen en soms ook meningen veranderen. Maar alle ICPBC docenten delen wel met veel passie al hun kennis. De goede dingen en de fouten die zijn gemaakt zodat de groei van het vak bitfit consulting sneller en sneller gaat en welzijn van paarden wordt vergroot doordat er meer inzicht is. 

 

 

 

 

 

 

Afgestudeerde leerlingen en de leerlingen in opleiding vind je in het kwaliteitsregister op deze site.

1 Applies to shipping within Netherlands. Information about shipping policies for other countries can be found here: Payment and Delivery Information
2 including tax