De ICPBC International College for Professional Bitfit Consultants was de eerste opgerichte opleiding wereldwijd op het gebied van bitfitten, die het concept bitfitten breder trok dan alleen het aanmeten van bitten.  

 

Onafhankelijk en met een gedegen achtergrond in anatomie!  

En nog steeds loopt de ICPBC voorop. Ook steeds meer dierenartsen en fysiotherapeuten vinden hun weg naar de ICPBC.  We zijn alweer vele jaargangen verder en het vak evolueert nog steeds. Steeds meer connecties van de mond met het lichaam van het paard worden duidelijk. Deze kennis behaald vanuit de praktijk van het bitfit consulten van duizenden paarden alsook de 20 jaar ervaring in het behandelen van paarden zorgt voor een gedegen basis. De nieuwe casuïstiek en tevens ook de fanatieke input van de leerlingen zelf met hun uiteenlopende achtergronden zorgen altijd weer voor nieuwe inzichten en nog meer kennis. 

 

Bit en lichaam, de wisselwerking is groter dan je denkt.

Een bit wisselen is niet zo lastig. Maar hoe werkt het bit door op het lichaam? Aan wat kun je zien of het bit door het paard als prettig wordt ervaren of juist niet? Het vergt een goed oog om deze veranderingen in houding te kunnen waarnemen bij het paard en daarin ligt het succes. Met het juiste bit worden trainingen effectiever en hebben behandelingen meer resultaat omdat het paard door middel van het juist gefitte bit niet meer gehinderd wordt en of gaat compenseren in een manier die niet efficient is voor het lichaamsgebruik. Het juiste bit zorgt voor een juist gebruik van lichaam.  De praktische ervaring op het gebied van behandelen van paarden in de jaren voorafgaande aan het bitfitten  (osteopathische technieken, triggerpointtherapie, dry needling, cranio sacraal en manuele therapie zorgden al meteen voor een bredere kijk op het analyseren van bit (gerelateerde) problemen. Al deze ervaring wordt gedeeld in de ICPBC, zodat u kunt beginnen met een bredere basis als professional bitfit consultant vanuit het oogpunt van het gehele paard en aanleuning zoals het bedoeld is. 

 

Onafhankelijk van een bitten- of hoofdstellenmerk

De ICPBC  heeft als doelstelling welzijn voor het paard en promoot niet of deelt geen voorkeur voor een bepaald bittenmerk of hoofdstelmerk. Wij vinden het belangrijk dat de kennis over bitten en hoofdstellen ongekleurd en op ervaring gebaseerd is. Bent u producent van hoofdstellen en geïnteresseerd in het vergroten van uw kennis om uw hoofdstellen te verbeteren, dan verwijs ik u graag naar de los te volgen online cursus Professional Bridlefitter die erg diep ingaat in de anatomie en alles wat u wilt weten over hoofdstellen en het verbeteren hiervan.

  

Gerenommeerde gastdocenten

Uiteraard bestaat de ICPBC niet uit één persoon  en wordt er gewerkt met gerenommeerde gastdocenten. Voorbeelden zijn Henk van der Veen op het gebied van diergeneeskunde: College hoofd en hals pathologie. Saskia Heijkants fysiotherapeut en expert houding en zit. Geoske Stiefelhagen fysiotherapeut die heel actief is met het meten met teugeldruk en zadeldruk wat heel mooi gecombineerd wordt met bitten wisselen en diverse tandartsen.

 

Eenduidigheid in de markt

Doordat de ICPBC alleen een volledige opleiding aanbiedt, is het voor de consument duidelijk dat de ICPBC bitfit consultants aan dezelfde standaard voldoen en dat alle afgestudeerden van de ICPBC volleerde professionals zijn. Wel zit er verschil in achtergronden. Zo zal een afgestudeerde aan de ICPBC die instructeur is niet het paard ook kunnen manipuleren of loswerken, maar wel kunnen zij enkele blokkades herkennen. Zie de het register of qualified graduates voor de afgestudeerden en hun achtergrond. 

 

Vereisten voor deelname

Wij zoeken de paardenprofessional die gedreven is, een echte expert wil worden in het uitpuzzelen van aanleuningsproblemen met als tools bitfitten, hoofdstelfitten maar ook een combinatie kan maken met eigen expertise en hier tijd in wil steken. Uiteraard is daarbij belangrijk dat paardenwelzijn als hoogste in het vaandel staat. Tegenwoordig zoeken veel paardenliefhebbers een korte cursus die hun snel 'in de paarden kan laten werken. Daar geloven wij niet in. Expertise leer je niet in 1 jaar, vandaar dat we ook bij inschrijving een CV vragen en we intake gesprekken/ toetsen doen in het geval de CV niet toereikend is. 

 

Instappen op een gelijk niveau

Afhankelijk van je achtergrond kun je dus meteen de opleiding starten of dien je mee te doen aan een intake gesprek/ screeningstest dan wel aangevuld met de voorlopende modules. Paardenfysiotherapeuten en dierenartsen kunnen over het algemeen meteen deelnemen. Het doel is iedereen te laten instappen op een zo gelijkmatig en hoog mogelijk niveau. Door mussel van de huidige nieuwe structuur verwachten we dit te kunnen en is de opleiding tevens meer Corona proef gemaakt. Dit biedt de mogelijkheden voor de semi- paardenprofessionals die wel super fanatiek zijn als ook voor geïnteresseerden die eigenlijk geen bitfit consultant willen worden maar gewoon meer willen leren over hoofdstelfitten, anatomie van de hoofd en hals en of biomechanica. De voormodules zijn geen garantie voor een latere toelating aan de ICPBC maar zijn zeker handig om te gebruiken als ruiter/instructeur. Zie voor meer informatie de menubalk rechts of stuur ons een mail.

1 Applies to shipping within Netherlands. Information about shipping policies for other countries can be found here: Payment and Delivery Information
2 including tax