Deelname

De ICPBC is bedoeld voor paardenprofessionals met een meer dan gemiddelde interesse in paardenwelzijn, anatomie en vooral aanleuningsproblemen als aanvulling op de verschillende hippische beroepen. 

Paardenfysiotherapeuten en Paardendierenartsen kunnen meteen starten met de opleiding voor de rest geldt dat eerste de PBF registratie behaald dient te worden.

De PBF  geeft meer mogelijkheden voor diegenen die voorheen niet helemaal de juiste paarden cv hadden om deel te nemen aan de opleiding. Ook wordt zo het niveau verschil tussen de deelnemers die instappen in de ICPBC verkleind waardoor we in de opleiding dieper in de stof kunnen duiken en op een gelijkwaardig niveau kunnen beginnen. Afhankelijk van de achtergrond hoeven uiteraard niet alle pre-modules te worden gedaan. Voor niet paardenprofessionals geldt altijd de intake toets, ook na de PBF. Soms is het nodig eerst wat meer ervaring op te doen met bridlefitten. 


Wat kan de opleiding betekenen voor jouw vakgebied?

De instructeur/ ruiter / jurylid

Hoe vaak krijg je als instructeur niet de vraag: ligt mijn bit wel goed?  Hangt mijn stang en trens goed? Kennis van zaken zorgt dat u zich als instructeur kunt onderscheiden en uw leerlingen sneller naar het gewenste doel kunt krijgen. Krijgt meer inzicht in welke bitten voor welke paarden geschikt zijn en welke ruiterhand het beste past bij welk bit. Leer onderscheid te maken tussen rijtechnische problemen  en bit-gerelateerde problemen. We verwachten van de instructeur dat ze kreupelheden kunnen zien en al een basis hebben in anatomie en biomechanica. Is dit niet zo dan raden we de premodule anatomie en biomechanica aan en de PBF die trouwens ook heel nuttig is als je niet de ICPBC wilt doen maar gewoon je instructie beter wilt onderbouwen.

 

De revalidatiedeskundige

Revalideren betekend oorzaken wegnemen en opbouwen.  Oplossingen leren vinden voor mondproblemen en leren verbanden te leggen tussen aanleuningsproblemen en bijvoorbeeld kreupelheden zijn dan een interessante aanvulling. Afhankelijk van de CV is zowiezo de module PBF een must.

 

De zadelmaker

Als zadelmaker bent u al in de weer met het harnachement. Bit en zadel gaan met elkaar hand in hand en is zodoende een logische aanvulling. Helaas bleek uit de afgelopen jaren dat de zadelmakers helaas niet voldoende kennis hebben over anatomie en biomechanica. Waardoor we adviseren de pre modules te doen.

De paardentandarts/ gebitsverzorger

Als tandarts ontvang je regelmatig vragen over bitten. Besef wel dat correct bitfitten net zoveel tijd in beslag neemt als een tandheelkundige behandeling en vaak nog langer. Een bitadvies geven op basis van alleen de mond is dan ook niet waar de ICPBC voor staat. Wel worden er interessante links getrokken met de keuze van een bit en de behandelingen van het gebit. Deze links hebben we kunnen trekken door de kennis van studenten die paardentandarts zijn met de kennis van de ICPBC te combineren. De paardentandartsen kunnen over het algemeen meteen instromen, de gebitsverzorgers adviseren we de anatomie van het lichaam en biomechanica pre module te doen in het geval er geen andere aanvullende opleidingen zijn gedaan. 

 

De medisch professional 

Het behoeft geen uitleg dat als een oorzaak van een probleem niet wordt weggenomen behandelen geen zin heeft. Een verkeerd bit kan het  paard in het gehele lichaam doen verstrakken. Zodoende is een breder beeld krijgen van de kennis  opgedaan met bitfitten een mooie aanvulling en iets waar tot voorheen nog weinig ervaring mee was. We zijn er trots op dat we al enkelen dierenartsen en fysiotherapeuten uit binnen en buitenland hebben mogen verwelkomen op de opleiding.

Kortom een ieder kan uit de opleiding halen wat hij of zij wenst te gebruiken. Doordat er veel disciplines samen komen kan het niveau alleen maar stijgen. 

 

 

1 Applies to shipping within Netherlands. Information about shipping policies for other countries can be found here: Payment and Delivery Information
2 including tax