Veel gestelde vragen

Hoelang duurt de opleiding?

De ICPBC duurt een vol jaar

 

Wat zijn de vooropleidingseisen?

Gezien de visie van de ICPBC is dat er behalve in de mond en het gebit, vooral goed naar het lichaamsgebruik gekeken dient te worden is anatomische kennis een must.  De ICPBC vraagt om studenten die een grootschalige aantoonbare ervaring hebben in de paarden en indien je geen paardenfysiotherapeut of dierenarts bent, de PBF registratie als voor opleiding.


Is het aanschaffen van bitten noodzakelijk?

Het aanschaffen van bitten tijdens de opleiding is niet noodzakelijk, maar wel zo handig. Gezien je tijdens de opleiding deze al vaak verkoopt en dus de opleiding terug kunt verdienen. Er worden tijdens de opleidingen bitten als leenbit ter beschikking gesteld. Ook is de kans er een starterspakket te kopen. Waarbij je kunt kiezen uit een klein, middelgroot of groot pakket. Deze mogelijkheid wordt één keer geboden en bestaat uit de meest gebruikte bitten van diverse merken. Deze worden tegen inkoopprijzen aangeboden. Uiteraard kan ook de samenwerking worden gezocht met ruitershops.

 

Is de opleiding verbonden aan een bepaald merk bitten?

Nee de opleiding is onafhankelijk van een bittenmerk. 

 Is het beroep bitfitter een erkend beroep?

Nee net als gebitsverzorger, osteopaat, hoefsmid en nog meer beroepen, is bitfitter geen erkend beroep. Iedereen mag zich bitfitter noemen danwel een erkenning over zichzelf persoonlijk of in groeps-/verenigingsverband uitroepen, ongeacht vooropleiding. Wel is de ICPBC bitfitconsultant als naam geregistreerd en is de ICPBC erkend als beroepsonderwijs. Tevens is het de meest uitgebreide opleiding op het gebied van bitfitten en vooral uniek vanwege de grote schat aan ervaring met biomechanica van het paard.  

Is de ICPBC niet aangesloten bij een vereniging?

De ICPBC is volledig onafhankelijk en heeft er voor gekozen niet een eigen vereniging op te richten zoals vaak gebeurd om zichzelf hierdoor te laten 'erkennen' of indirect verbonden te zijn aan een bitten merk. In plaats hiervan is gekozen voor een kwaliteitsregister op de opleidingssite zelf zodat het allemaal transparant en duidelijk blijft, ook voor de consument. De ICPBC beoogt dat de kwaliteit van de afgestudeerden ervoor gaat zorgen dat mensen bewust een Professional ICPBC bitfit consultant gaan kiezen vanwege de brede achtergrond kennis. Alleen de afgestudeerden mogen het logo van de ICPBC gebruiken (dit is een geregistreerd merk).

Is de opleiding geschikt voor menners of andere disciplines?

 

We leren bitten analyseren, reacties op het bit doorredeneren naar het lichaam en andersom. Aan de vorm van het bit kun je afzien hoe deze inwerkt. Natuurlijk zijn er verschillen in het gebruik van bitten door de diverse disciplines, maar juist doordat jij daar als professional jouw eigen ervaring ook in kunt integreren, kom je tot nog meer kennis en inzicht. Een paard blijft een paard en de biomechanica en de monden blijven grotendeels hetzelfde. De ICPBC denkt dat juist voor menners, springruiters en westernruiters nog hele mooie kansen liggen op de markt om hier een expert in te worden.

Om te weten of een opleiding bij je past is het belangrijk te weten waar jij voor staat en of dit overeenkomt met de doelstelling van de gekozen opleiding. Stel daarom gerust al je vragen via het contactformulier of bel!


Hoe groot zijn de groepen?

Het minimum aantal waarmee de opleiding van start gaat is 5 studenten. Er is een voorkeur voor kleine groepen omdat dit flexibel maakt en ervoor zorgt dat je snel kunt schakelen en kunt aanpassen aan het niveau van de groep.

  

Op welke dagen is er college?

Hiervoor kun je het beste de studentpagina bekijken of de studiegids van het betreffende jaar


Het belangrijkste aan een bit is dat hij past bij het paard ongeacht of dit een goedkoop of duur bit is, een merk of geen merk.


Leer je ook paarden behandelen of manipuleren?

 

Nee tijdens de opleiding leer je correcte adviezen te geven op het gebied van bitten. Ondanks dat het de voorkeur heeft als bitfitconsultant een achtergrond te hebben in behandelmethodes van paarden zoals fysiotherapie, osteopathie en andere manuele therapieën is de opleiding er vooral op gericht juiste verbanden te kunnen trekken tussen het lichaam van het paard en de reactie op het bit. Voor het verhelpen van bepaalde niet bitgerelateerde problemen is het de bedoeling de samenwerking op te zoeken met andere disciplines danwel zelf hierin bij te scholen. Het herkennen van bepaalde lichamelijke problemen komt wel uitgebreid aan bod, vandaar ook de vele pre modules waardoor we wel wat licht lichaamswerk gebruiken.

Is er wel genoeg werk voor bitfitters?

 

De ICPBC gaat er vanuit dat doordat de studenten zo breed worden opgeleid de opleiding veel meer mogelijkheden biedt dan alleen maar het beroep bitfitten en dat de ICPBC bitfit consultant echt een aanleuningsspecialist is. Het paard wordt als een geheel bekeken en compensatiepatronen, blokkades in het lichaam, ruiterproblemen, zadelproblemen, biomechanica worden gelinkt aan de reactie op bitten. Het bit is vaak datgene waar de paardenprofessional het minste van af weet. Welke spieren lopen vanaf de tong naar het lichaam? Wat gebeurd er in de biomechanica als deze spieren zich bijvoorbeeld aanspannen?. Al dit soort informatie maken je naast een hele goede bitfit consultant een betere instructeur, ruiter, gedragstrainer, zadelmaakster etc. Het is gewoon informatie die je als paardenprofessional dient te hebben om echt goed te worden in dat waar jij in wilt uitblinken. Lees in het ICPBC magazine van februari de ervaringen van de vorige jaargang. Onderscheiden en specialiseren zorgt voor meer werk en goed werk onderscheidt zichzelf.

Wat zijn de kosten van de opleiding?  

Dit is afhankelijk van de gevolgde pre-modules. Als je de PBF registratie hebt behaald krijg je iets korting. Vandaar dat we ook vaak aanraden daar mee te beginnen. Verdere info vind je in de studiegids.

Vragen gedurende de opleiding

Als je tijdens de opleiding vragen hebt dan wel administratief dan wel over de inhoud. Ik hou een open deur policy aan dus je kunt elk moment contact opnemen via de app 0625301746 (ik antwoord gemiddeld genomen binnen 2 dgn) of via de online of via info@icpbc. Op mail reageer ik altijd binnen 2 weken.1 Applies to shipping within Netherlands. Information about shipping policies for other countries can be found here: Payment and Delivery Information
2 including tax